Halk arasında “kapalı ameliyat” olarak bilinen laparoskopi nedir?
Laparoskopi vücutta küçük kesiler açılarak yapılan bir ameliyat tekniğidir. Halk arasında “kapalı ameliyat” denen bu tekniğe kıyasla klasik açık ameliyatta büyük kesiler açılır. Laparoskopiye bilimsel dünyada “minimal invaziv cerrahi” de denmektedir.
Kadın doğumda hangi hastalıklar laparoskopi ile tedavi edilebilir?
Laparoskopi, kadın doğum dalında, kronik pelvik ağrı, kısırlık (infertilite) ve leğen kemiği bölgesindeki (pelvik bölge) oluşumların teşhis ve gerekirse tedavisinde uygulanabilir.
Laparoskopiyi en sık tercih ettiğimiz kadın doğum hastalıkları şu şekildedir:
- Endometriozis: Eğer endometriozise bağlı ağrı ve benzeri şikayetler ilaçla tedavi olmuyorsa, laparoskopi ile hastalıklı dokuların çıkarılması gerekebilir.
- Miyomlar: Miyomlar rahmin iç duvarında yada dışında oluşan iyi huylu (kanser olmayan) urlardır. Bazı kadınlarda ağrıya ve aşırı kanamaya sebep olabilir. Bu sebeple, laparoskopi ile çıkarılmaları gerekebilir.
- Yumurtalık kistleri: Bazı kadınların yumurtalıklarında kistler oluşabilir. Bazen kistler kendi kendilerine yok olurken, bazı kistlerin (özellikle büyük olanları) laparoskopiyle çıkarılmaları gerekebilir.
- Dış gebelik: Dış gebeliğin çıkarılmasında laparoskopi kullanılabilir.
- Pelvik hastalıklar: Pelvik organ sarkması (halk arasındaki tabiriyle “rahim sarkması”) ve kadınlarda idrar kaçırma (üriner inkontinans) gibi hastalıklar da laparoskopik ameliyatla tedavi edilebilir.
- Jinekolojik kanserler: Bazı kanser türlerinde hastalıklı dokuların laparoskopik ameliyatla çıkarılması mümkündür.