Tanısal laparoskopi nedir?
Tanısal laparoskopi sayesinde uzman doktorunuz birçok jinekolojik problemin tanısını kesin bir şekilde koyabilir. Bunlar arasında endometriyozis, rahim miyomları, kalıtımsal rahim bozuklukları, kistler, yapışıklıklar ve dış gebelik sayılabilir. Eğer alt karın, leğen kemiği (pelvik) bölgede ağrı, enfeksiyon, diğer hastalık belirtileri varsa, uzman doktorunuz tanısal laparoskopi ile kesin teşhisi koymayı tavsiye edebilir.
Tanısal laparoskopi bazen kadının kısırlık nedenini anlama amaçlı da uygulanabilir.
Tanısal laparoskopi genelde adet bittikten sonra genel anestezi altında yapılır. Hasta anesteziyi aldıktan sonra, karına sokulan bir iğne ile karın karbon dioksit gazla doldurulur. Gaz sayesinde karın duvarı iç organlardan uzaklaşır ve bu sayede laparoskop rahatlıkla ve güvenle, organlara zarar vermeden, karın boşluğuna girer. Genel laparoskop göbek deliğinde açılan bir keşiden sokulur.
Laparoskop sayesinde uzman doktorunuz rahim, Fallop tüplerini ve yumurtalıklarınızı inceler. Genelde pubik kıllarının hemen başladığı yerden açılan ufak bir kesiden ikinci bir alet sokulur ve leğen bölgesindeki organlar daha detaylı gözlemlenir. Gerektiğinde rahme veya Fallop tüplerine boyar madde enjekte edilerek, tüplerin açık olup olmadığı kontrol edilebilir. Herhangi bir anomaliye rastlanırsa, tanısal laparoskopi cerrahi laparoskopiye çevrilir.
Cerrahi laparoskopi nedir?
Cerrahi laparoskopi sayesinde birçok jinekolojik problem güvenle tedavi edilebilir. Cerrahi laparoskopi esnasında karın bölgesinde açılmış kesilerden ek aletler sokulabilir (problar, cerrahi makaslar, forcepler, lazerler, sütür malzemeleri v.b.) (Figür 1). Bu sayede yapılan ameliyat sayesinde tedavi edilebilecek jinekolojik problemler arasında yumurtalıklardaki ve/veya Fallop tüplerindeki yapışıklıkların açılması, tıkalı Fallop tüplerin açılması, yumurtalık kistlerin çıkarılması ve dış hamileliğin (ektopik gebelik) tedavisi sayılabilir. Rahimdeki, yumurtalıklardaki ve diğer bölgelerdeki endometriyozis tedavisi cerrahi laparoskopi sayesinde bu hastalıklı dokuların çıkarılmasıyla yapılabilir. Histerektomi ameliyatının bir parçası olarak hastalıklı yumurtalıklar da cerrahi laparoskopi ile çıkarılabilir.
Laparoskopi sonrası iyileşme
Laparoskopik ameliyat sonrası göbek deliğiniz ver karın bölgesinde hassasiyet ve morarma olabilir. Karın bölgesinin şişirilmesi için kullanılan gaz sebepli omuzlarda ve göğüste rahatsızlık hissedilebilir. Anestezi sebepli bulantı ve baş dönmesi yaşanabilir. Genelde ameliyattan birkaç gün sonra günlük iş ve ev hayatına dönülebilir. Aşırı karın ağrısı, kusma, ateş, dikişlerden iltihabi akıntı veya kanama halinde acilen uzman doktorunuza haber vermeniz gerekir.
Prof. Dr. Ercan Baştu
İnfertilite (Kısırlık)
- Tüp Bebek mi, Aşılama mı? Sizin İçin En Doğru Yöntemi Keşfedin!16 Eylül 2024 - 00:40
- Aşılama ve Tüp Bebek: Süreçleri Adım Adım Keşfedin16 Eylül 2024 - 00:39
- Tüp Bebek (IVF)22 Ekim 2023 - 20:31
- İnfertilite (Kısırlık) Nedir?22 Ekim 2023 - 20:31
- İnfertilite (Kısırlık) İlk Muayene22 Ekim 2023 - 20:31
- Kısırlık neden olur?22 Ekim 2023 - 20:31
- Kısırlık Tedavisinde Aşılama (UI)22 Ekim 2023 - 20:31
- Intrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI) Nedir?22 Ekim 2023 - 20:31
- Histeroskopi22 Ekim 2023 - 20:31