Sırt ağrısı, göğüs ağrısı, bacak ağrısı mı? Geçmeyen yorgunluk mu?

Sırt ağrısı, göğüs ağrısı, bacak ağrısı mı? Geçmeyen yorgunluk mu?

Muhtemelen Endometriozisden kaynaklanan kasık (pelvik) ağrının adet döneminden hemen önce veya adet döneminde yaşandığını duymuşsunuzdur. Ancak, Endometriozis olan çoğu kadının aynı zamanda kasık (pelvik) bölgesiyle bağlantılı gözükmeyen bel ağrısı, kalça ve bacak ağrısı, asit reflüsü, geçmeyen yorgunluk ve başka bulgulara sahip olabildiğini biliyor muydunuz?

Hatta 300 yıl kadar once, doktor Thomas Sydenham o zamanlar histeri adı verilen Endometriozis benzeri bir hastalığı “en ayırıcı özelliği sırt ağrısı”olmak üzere anlatmıştır.

Bazı hastalar nadiren de olsa göğüs, omuz, üst karın ağrısı bile hissedebilir. Durumu daha da karmaşıklaştıran ise bu bulguların her zaman döngüsel olmamasıdır—sadece adet dönemi ile senkronize bir biçimde değil ayın herhangi bir zamanında ortaya çıkabilmektedirler.

Sırt Ağrısı

Endometriozise sahip olan her kadın geçmeyen sırt ağrısından şikayetçi olmasa da bazı araştırmalar hastaların %15’inin bu bulguyu gösterdiğini belgelemiştir. Endometriozisin neden sırt ağrısına sebep olduğu tamamen anlaşılmamış olsa da sebebin omuriliğe yakın lezyon, yapışıklık ,enflamasyon veya sinir hasarları olduğunu düşünülmektedir.

Örneğin; Endometriozis omurilik yakınlarındaki sinirlere nüfuz ettiğinde bu bölge boyunca yayılan bir ağrıya sebep olabilir. Endometriozisin cerrahi ile ortadan kaldırılması bu bulguların giderilmesinde yardımcı olabilir. Ancak sadece ustalaşmış cerrahlar komplikasyonlara sebep olmadan Endometriozisi sinirlerden ayırarak ortadan kaldırabilir. Bu yüzden cerrahınıza endometiyozisi minimal girişimsel teknikleri kullanarak sinirlerden ayırma konusunda ne kadar deneyimi olduğunu kesinlikle sorunuz.

Bacak ağrısı, kalça ağrısı

Kasık (pelvik) bölgesinden geçerek iç baldırların dokularını kontrol eden ‘obturator siniri’etkileyen Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı), bacaklardan aşağı doğru yayılan veya kasık ve kalça bölgesini etkileyen ağrıya sebep olabilir.

Endometriozisin bacak ağrısı yapabildiği başka bir durum ise pudental siniri etkilediği durumlardır. Bu sinir de alt vajinal bölgeyi ve dış kadın organlarının dokularını kontrol eder. Obturator sinirinin etkilendiği durumda olduğu gibi pudental sinire bağlı her bölgede Endometriotik (Çikolata kisti hastalığı dokusu) lezyonlar yüzünden ağrı oluşabilir.

Asit reflüsü

Bağırsak Endometriozisinin (Çikolata kisti hastalığı) semptoları, gastroözofegal reflü gibi başka mide-bağırsak hastalıkların bulgularıyla karışabilir. Bazı durumlarda ise hastada hem asit reflüsü hem de Endometriozis aynı zamanda bulunabilir. Aynı zamanda bazı ağrı kesicilerin sık kullanımı, asit reflüsünün oluşmasına sebep olabilir.

Hem asit reflüsü hem de bağırsak Endometriozisi, mide rahatsızlığı, bulantı, kusma, şişkinlik, karın ağrısı, ishal ve öğürmeye sebep olabilir. Endometriozisin bulguları daha akut ve genelde adet dönemleriyle görülür olsa bile durum her zaman böyle olmayabilir. Bu yüzden hem bir gastroenterolog hem de bir Endometriozis uzmanı tarafından detaylı muayene edilmek önemlidir.

Kronik yorgunluk

Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) olan çoğu kadın geçmeyen yorgunluk yaşamaktadır. Geçmeyen ağrı, hastalıkla gelen yüksek stres ve anksiyete faktörleri de yorgunluğa sebep olabilir.

Endometritozisin cerrahi ile çıkarılması bu bulguların ve ağrının giderilmesinde etkili olabilir. Aşağıdaki durumların bulgularınıza katkıda bulunup bulunmadığını anlamak için de kan testleri yapılabilir:

  • Kansızlık
  • Hipotiroidi, Haşimoto hastalığı (troid hormonlarının bozulmuş salınımı)
  • B12 vitamini eksikliği

Pudental sinir ağrısı (nevralji)

Pudental sinirdeki Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı), anüs, dış cinsel organlar, rektum, vajinal bölge ve üretra gibi bu sinirin dolaştığı bölgelerde şiddetli sinir ağrısına sebep olabilir. Ancak ağrı bu bölgelerden daha geniş bölgelere de yayılabilir.

Belirtilmiş olan bulgulardan bazıları ani ağrılar, uyuşma, bağırsak bulguları ve ilişki sırasında ağrıdır. Pudental sinirdeki Endometriozis (Çikolata kisti hastalığı) çoğunlukla kasık bölgesi hastalıkları, idrar torbası iltihabı ve kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi başka durumlarla karıştırılabilir

Bunlar da ilginizi çekebilir: